طبق دادههای سازمان بینالمللی یونیسف، بیش از ۲۹هزار کودک و نوجوان عضو داعش و سایر سازمانهای بینالمللی تروریستی هستند که سن بیشتر آنها کمتر از ۱۲ سال است. از این تعداد، حدود ۲۰هزار کودک عراقی و ۹هزار کودک از ۶۰ کشور جهان، از جمله قزاقستان هستند. اما چگونه کودکان در اقدامات تروریستی به کار گرفته میشوند و چگونه جذب جریانهای تروریستی میشوند. این سؤالی است که «سریک بول بیلالوف»، کارشناس قزاقستانی، به آن پاسخ میدهد.
آیا پس از شکست داعش امکان ادامۀ استفاده از کودکان بهعنوان بمبگذاران انتحاری وجود دارد؟
در رسانهها موارد زیادی مبنی بر استفاده از کودکان در بمبگذاری گزارش شده است. معمولاً استخدامکنندگان، کودکان یا نوجوانانی را انتخاب میکنند که والدینشان در اقدامات تروریستی کشته شدهاند یا در زندگی دچار مشکل هستند. این استخدامکنندگان برای دستیابی به اهداف خود این کودکان را آموزش میدهند و به مکانهای پرجمعیت میفرستند تا خود را منفجر کنند.
دلایل اصلی ورود کودکان به گروههای تروریستی بینالمللی چیست؟
مشخصکردن دلایل ملحقشدن کودکان به صف تروریستها، دشوار است؛ زیرا در این زمینه تحقیقاتی انجام نشده است، اما در مجموع با تحلیل وضعیت موجود میتوان چند دلیل را بیان کرد. گروه اول از کودکانی که به داعش و گروههای تروریستی میپیوندند، کودکانی هستند که در مناطقی زندگی میکنند که ترور و تروریسم در آنجا فعال است. گروههای تروریستی آنها را به اجبار استخدام میکنند. گروه دیگر، کودکانی هستند که مزدوران سازمانهای تروریستی آنها را جذب میکنند یا کودکانیکه مجبورند بهخاطر گرسنگی و شرایط سخت زندگی به گروههای تروریستی ملحق شوند. گروه سوم را کودکان یتیم و کودکانی تشکیل میدهند که ربوده شدهاند. به کارگیری مفاهیم استخدام داوطلبانه و استخدام اجباری، منطقی نیست؛ زیرا حتی اگر کودکان بهطور داوطلبانه به یک گروه مسلح بپیوندند، این کار را تلاشی برای زندهماندن میدانند.
کودکان قزاقستانی در مدرسههای نظامی داعش در سوریه آموزش دیدهاند؟
در سال ۲۰۱۵ مرکز رسانهای داعش، ویدئویی را دربارۀ کودکان قزاق در سوریه منتشر کرد. در این ویدئو، نشان داده میشود که کودکان قزاق در کنار آموزش نظامی، آموزش دینی نیز میدیدند. چند عکس از این ویدئو را میتوان امروز نیز در فضای مجازی پیدا کرد. یکی از نوجوانان قزاقستانی که در مدرسۀ نظامی داعش آموزش دیده، «آبای حامزولینوف» است که ۱۵سال دارد و در شهر اورال زندگی میکند. او در سال ۲۰۱۶ میلادی با والدین و خواهر خود به سوریه سفر کرد. به گفتۀ آبای، هنگامی که به منطقۀ داعشیها رسیدند، آنها با کارمندان سازمان امنیت داعش صحبت کردند، این افراد سعی کردند کودکان را به اقدامات انحرافی وادارند. تمام کودکانی که با والدین خود به این منطقه آمدهاند، این روند را طی میکنند. آبای با همسالانش به مدرسۀ نظامی رفت و آموزش نظامی دید. آبای در نهایت فرار کرد و به میهن خود بازگشت.
منبع
kazislam.kz
نظر شما